Historia

YRITYKSEN TAUSTATIEDOT JA HISTORIA

Erkki Hettula syntyi Kittilän Kaukosen kylään. Jauhojärvenkylästä Erkin onnistui löytää rinnalleen Siljan. Erkki ja Silja menivät naimisiin vuonna 1949 ja heille syntyi 4 lasta.

Erkki keräsi työhistoriaa muutamissa eri paikoissa kunnes aloitti Siljan avulla oman liiketoimintansa vuonna 1959. Hän sai liikenneluvan harjoittaa soranajoa yhdellä kuorma-autolla Lapin läänin alueella. Silja soitteli työmaita minne pääsisi töihin ja viestitti työmaista Erkille. 1960-luvulla elanto tuli TVH:n Metsähallituksen, voimalaitoksien ja Kittilän kunnan töistä. Vuonna 1965 toiminta laajeni yhdessä toisen kittiläläisen autoilijan kanssa pyöräkonepalveluihin ja puskutraktoritöihin.

Erkin ja Siljan lapsista vanhimmat pojat Erkki Samuel ja Sauli Hettula olivat kasvustaan saakka mukana yrityksen toiminassa. 1970 luvun alussa pyöräkonepalvelut yhtiöitettiin omaksi avoimeksi yhtiöksi Sauli ja Samuel Hettula ja soranajoa jatkettiin edelleen Erkki Hettula nimissä. Jätteitä ajettiin ensin kuorma-autolla ja 1978 saatiin liikennelupa jäteautolle, jolloin laitettiin oma jäteauto. Soran toimitukseen S&S Hettula hankkivat omat vuokra-alueet, ja vuonna 1977 hankittiin soran murskausasema. Vuonna 1979 Erkki Hettulan kuoltua perustettiin Hettula Ky, jossa olivat mukana vastuunalaisina yhtiömiehinä Erkin vaimo Silja, sekä vanhimmat pojat Samuel ja Sauli. Äänettömänä yhtiömiehenä toimi Kirsti-sisko ja nuorin sisaruksista (Pertti) oli alaikäinen.

1980- LUKU OLI MUUTOSTEN AIKAA

1980-luvulla toimialoina olivat soran– ja murskeiden toimitukset ja pyöräkonepalvelut. Yritys toimitti rakennussoraa rakennuksille, kysynnän kasvaessa valmiille betonille yrityksen toimintaa laajennettiin vuonna 1983 Saulin käytyä myllärikurssin. Valmisbetonin myyntiin perustettiin Aakenus Betoni Oy.   Jätelaki tuli voimaan 1983 ja jätteiden kuljetukset alkoivat Levin kasvaessa pikku hiljaa lisääntyä. Kunnan alueen kiinteistöjen jätehuolto ja sivuteiden puhtaanapito talvisin kuuluivat myös yrityksen työsarkaan.

Yhtiöjärjestelyt jatkuivat vuonna 1986, jolloin Pertti osti äitinsä osuuden Hettula Ky:stä. Samana vuonna Hettula Ky:lle myönnettiin Kittilän kunnan Yrittäjäpalkinto. Aakenus Betoni myytiin 1988, ja samalla myytiin murskausasema ja luovuttiin omista soramontuista. Vuonna 1989 perustettiin Hettula Oy; yhdistämällä Hettula Ky ja avoin yhtiö S & S Hettula. Veljekset Samuel, Sauli ja Pertti omistivat yhtiön tasaosuuksin.

1990-LUVULLA TOIMINTA MUUTTUI MAANSIIRROSTA JÄTEHUOLLON PUOLELLE

1990-luvulla matkailun kasvaessa Levin alueella Hettula Oy:n toiminta alkoi laajentua ja muuntua alkuperäisestä maansiirrosta jätekuljetuksen puolelle. Vuodesta 1993 lukien Hettula Oy on vastannut koko Kittilän kunnan jätehuollon toiminnasta, johon kuuluu jätteiden keräily ja kaatopaikan hoito. Soranajo lopetettiin 1993, mutta pyöräkonetöitä tehtiin edelleen. Jätehuolto laajeni vaihtolavapalveluihin ja tavarakuljetuksiin. Vuonna 1995 ostettiin lokakalusto, jolla alettiin hoitaa Kittilän kunnan alueella lokakaivojen tyhjennykset sekä viemäreiden aukaisut.

2000-LUVULLA YRITYKSEN TOIMIALAA KEHITETTIIN KYSYNNÄN MYÖTÄ

Matkailun kasvaessa yhä edelleen vuonna 2002 yrityksen toimintaa laajennettiin entisestään hankkimalla hinausauto. Myös yhtiöjärjestelyjä tehtiin vuonna 2004, jolloin Pertti osti Samuelin osuuden. Samuel kuitenkin jatkoi työskentelyä yhtiössä, eläköitymiseen saakka. Vuonna 2005 Hettula Oy laajensi myös henkilöliikenne / taksitoiminnan puolelle, kun yritykseen hankittiin tilataksi. Taksin asemapaikka on Kittilä, mutta se on tuttu näky myös Levillä.

Yritykselle on aina ollut tärkeää koko henkilökunnan perehdyttäminen laatu- ja ympäristöasioihin. Niinpä vuonna 2006 otettiin käyttöön PKY laatu- ja ympäristöjärjestelmä. Järjestelmä on kehitetty erityisesti kone- ja kuljetusyritysten laatu- ja ympäristöasioiden hallintaan. Koko henkilökunta koulutettiin taloudelliseen ja ympäristöystävälliseen ajotapaan. Vuonna 2007 yritys palkittiin vuoden lappilaisena kuljetusyrityksenä ja seuraavana vuonna saatiin tunnustustusta vuoden 2008 Q-team kuljetusyrityksenä.

Jätelain muutosten myötä Kittilän kunnan kaatopaikan hoito Hettula Oy:n osalta päättyi lokakuussa 2007, samana vuonna tammikuussa valmistui oma jätteiden hyötykäyttö ja kierrätysasema Rovaniementien varteen, jonka toiminnasta vastaa Pertin vanhin poika Erkki.

2010-LUVULLA

Vuonna 2010 Hettula Oy sai tunnustusta Lapin yrittäjien alueellisella yrittäjäpalkinnolla. Samana vuonna yrityksen toiminta laajeni Kolarin kuntaan, missä yritys hoitaa kunnan jätehuollon, joka sisältää kuivajätteiden keräilyn, vuonna 2013 Hettula Oy teki sopimuksen Kolarin kunnan kanssa myös märkäjätteiden kuljetuksesta. Yhtiö palkittiin Lapin vahvimpana yrityksenä 2013, Suomen Asiakastieto Oy:n toimesta. Vuonna 2017 tehtiin jälleen yhtiöjärjestelyitä kun Pertti osti veljensä Saulin pois yhtiöstä.

Perheyrityksen nykyinen omistaja Pertti Hettula, työskentelee päätoimisesti yrityksessä. Toimistossa työskentelee mm. Pertin vaimo Vuokko sekä Pertin vanhimman pojan, Erkin vaimo Katariina. Pertin pojat Erkki ja Tuomas ovat myös mukana yrityksessä. Voidaan siis puhua vahvasta perheyrityksestä.

Tänä päivänä yritys on profiloitunut monialaisena kuljetusyrityksenä, joka tarjoaa kokonaisvaltaista jätehuoltoa, vaihtolavapalveluita, kappaletavarakuljetuksia, hinauspalveluita, pyöräkone- ja kaivinkonetöitä sekä taksikuljetuksia. Yritys on panostanut toimintansa korkeaan laatuun. Yritys mielletään vahvana perheyrityksenä, jonka menestys perustuu palveluiden joustavuuteen ja sitoutuvuuteen. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee parikymmentä henkilöä ja yrityksen liikevaihto vuonna 2015 oli 2,98 miljoonaa euroa. Yhtiön kasvu on maltillista, liikevaihdon noustessa 1,8 prosenttia verrattaessa vuoteen 2014.

Hettula Oy on Kittiläläinen perheyritys, jonka omistaja on Pertti Hettula.